Competenţe dobândite prin voluntariat
Voluntariatul poate fi o sursa foarte bogata de invatare, atunci cand exista atat dorinta de a invata din partea voluntarului, cat si preocupare pentru motivatia voluntarului din partea organizatiei la care acesta activeaza. Implicandu-se in diverse proiecte si activitati, lucrand in echipa sau de unii singuri, confruntandu-se cu diverse situatii si probleme, voluntarii dobandesc implicit noi abilitati, noi cunostinte, noi atitudini – intr-un cuvant, noi competente.
Cateva competente pe care, mentioneaza voluntarii, le-au dobandit pe parcursul implicarii lor in proiecte si activitati de voluntariat sunt:
– competente generale precum comunicare in scris sau verbal – in limba materna sau intr-o limba straina, relationare cu beneficiari / sponsori / autoritati / mass-media / personalitati publice, etc., negociere, cooperare, asumarea responsabilitatii, luarea de initiativa, rezolvarea de probleme, gestionarea conflictelor, lucrul in echipa, leadership, comunicare interculturala, buna gestionare a timpului de lucru, etc.
– competente legate de sarcini specifice precum redactare de documente, scrierea de proiecte, contabilitate primara si gestionarea de fonduri, documentare, competente administrative, animatie socio-culturala, organizare de evenimente, lucrul cu diverse tehnnologii moderne, etc;
Mai mult decat atat, voluntariatul te poate ajuta sa iti dezvolti noi atitudini fata de cei din jur si fata de lumea care ne inconjoara: civism si participare la viata publica, toleranta, deschidere culturala, preocupare fata de mediul inconjurator, etc. Crezi ca vei avea nevoie de unele dintre aceste competente in viata ta de adult si pentru parcursul tau profesional? Noi credem ca da!
PORTOFOLIU TAU DE DOVEZI
Ca sa poti sa si dovedesti aceste competente acumulate, e bine sa te gandesti la modalitatile pe care le ai la dispozitie de a culege si pastra intr-o forma organizata aceste dovezi – noi iti propunem un portofoliu de dovezi. Acesta este de fapt o colectie de documente de diferite tipuri care vorbesc despre cine esti tu si ce stii sa faci. Ca experienta ta sa nu fie trecuta cu vederea, merita sa colectionezi dovezile experientelor tale, dovezile invatarii tare, pentru ca oamenii cu competente sunt oameni cautati, in toate domeniile vietii.
Pentru a-ti construi un portofoliu de competente, trebuie sa parcurgi urmatorii pasi:
Pentru a-ti construi un portofoliu de competente, trebuie sa parcurgi urmatorii pasi:
- Planificare si organizare: mai intai te gandesti ce competenta vrei sa iti demonstrezi, care este cea mai relevanta in functie de locul de munca pe care vrei sa il dobandesti sau de domeniul de activitate in care vei folosi portofoliul creat. Apoi iti planifici acest proces de colectare a dovezilor: cat timp ii aloci, ce resurse, cu cine te poti sfatui, de la cine poti cere sprijin.
- Colectarea dovezilor: aici incepi sa strangi diverse documente care crezi tu ca demonstreaza faptul ca tu ai invatat ceva, ca detii o competenta, ca stii sa faci mai bine ceva anume sau ca ti-ai dezvoltat o anumita atitudine. E foarte important sa ai in aceasta etapa un mentor, un facilitator, o persoana care te cunoaste si te poate indruma in acest proces. Vei identifica toate ocaziile in care ai invatat ceva legat de acea competenta, vei transforma invatamintele in competente, gandindu-te cat de bine poti sau stii sa faci acel lucru, vei colecta dovezile si le vei selecta si ordona intr-un portofoliu – un dosar de acte si obiecte, in functie de specificul competentei pe care doresti sa o demonstrezi.
ACTE NECESARE PENTRU PORTOFOLIUL DE COMPETENTA
- Diplome, certificate de participare, atestate
- Fotografii relevante
- Extrase din proiecte pe care le-ai scris sau din rapoarte aferente acestor proiecte
- Mesaje electronice, scrisori care atesta rolurile si responsabilitatile tale in cadrul unui proiect
- Scrisori de recomandare si adeverinte primite in diferite proiecte si activitati
- Extrase din lucrari pe care le-ai elaborat, studii, cercetari, eseuri
- Declaratii ale unor terte persoane despre tine, abilitatile tale, implicarea ta concreta intr-un proiect sau altul
- Produse rezultate in urma muncii tale (de exemplu, afise create, un site, produse artizanale)
- Marturii ale beneficiarilor muncii tale
- Extrase din interviuri pe care le-ai dat tu
- Extrase din marturiile colegilor sau sefilor tai despre tine (materiale scrise, audio sau video)