Tipuri de activităţi de voluntariat

Ca voluntar, poti sa te implicit intr-o varietate de proiecte si de domenii.

Social – Te poti implica in activitati cu personae defavorizate in masura in care organizatia in care te indrepti are astfel de activitati in aria sa si te poate pregati in acest sens.   Te poti implica in campanii legate de dreptul copilului cat si in capamnii de intrajutorare sau poti sa te implici in activitati de informare sau consiliere pe teme socile.

Economic – Te poti implica in campanii de ecologizare a unor parcuri, paduri, trasee montane,  poti derula activitati legate de reciclare, poti desfasura activitati ce au legatura cu protectia mediului astfel dezvoltand creativitatea prin confectionarea diferitelor obiecte.

Civic – Te  poti  implica in campanii ce au ca scop actele de caritate, in campanii ce promoveaza principia legate de comunitate.

Cultural – Te poti implica in activitati artistice, in campanii de promovare sau in organizarea de evenimente.

Sanatate – Te poti implica in campanii de promovarea a sanatatii, poti asigura anumite servicii pentru pacientii din spitale.

Voluntar în domeniul educaţiei

Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa, prin care o persoana fizica îsi ofera timpul, talentele si energia în sprijinul altora fara o recompensa de natura financiara, dar care poate deconta cheltuielile realizate în sprijinul proiectului în care este implicata.
Patru principii definitorii stau la baza activitatii de voluntariat si o deosebesc de de activitati similare (precum internshipul/practica, etc):

  1. Este o activitate desfasurata in beneficiul comunitatii / beneficiul public.
  2. Este o activitate neremunerata sau care nu urmareste un castig financiar, chiar daca include decontarea unor cheltuieli derivate din activitatea respectiva (transport, consumabile, etc.).
  3. Este o activitate desfasurata de bunavoie, fara vreo constrangere de vreun fel sau altul.
  4. Este de regula derulata intr-un cadru organizat (sub tutela unei organizatii sau a unui grup de intiativa), spre deosebire de actiunile spontane de binefacere.

Avantaje ale muncii voluntare:

a. Vei avea un CV mai valoros
Angajatorii sunt interesati de oamenii care sunt dispusi sa faca munca voluntara. Voluntariatul poate spune multe despre o persoana si poate prezenta in cateva cuvinte: generozitate, responsabilitate si implicare.

b. Te vei bucura de oameni si experiente noi
Atunci cand faci munca voluntara, vei cunoaste oammeni speciali, diferiti, de la care vei avea intotdeauna de invatat. Experientele pe care le vei deprinde in urma muncii voluntare iti vor fi de un mare folos la un moment dat, nu doar in viata, cat si in cariera,

c. Vei avea satisfactii personale
Foarte multe persoane considera ca munca voluntara este o forma de terapie. Unii se simt inspirati si stimulate psihic de faptul ca reusesc sa faca anumite lucruri bune pentru cei mai putin norocosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *