Curs de comunicare

Comunicarea este o componenta esentiala a vietii, componenta care trebuie sa fie înteleasa cât mai corect pentru a-si atinge scopurile. Pentru a stapâni comunicarea trebuie sa o întelegem, sa întelegem elementele ei de baza.
Exista-o-sansa-7085303În esenta, comunicarea reprezinta schimbul unei particule dintr-o parte a spatiului în alta parte a spatiului, particula reprezentând subiectul comunicat: un obiect, un mesaj scris, o idee. Acest mod simplu de întelegere a esentei comunicarii conduce la urmatoarea definitie
„Comunicarea reprezinta considerarea si actiunea de a deplasa un impuls sau particula de la un punct sursa, pe o anumita distanta, cu intentia de a reconstitui la un punct de receptie, un duplicat/copie si o întelegere a ceea ce a emanat de la punctul sursa.”

Exista-o-sansa-2165462Cei mai multi dintre noi par sa stie ce-i comunicarea. Totusi, in clipa in care ni se cere s-o definim, incetam brusc sa mai stim. Este oare comunicarea numai un transfer de informatii
Cu toate ca asa pare, oamenii insa nu se limitează la actul de a informa pur şi simplu. Ei relationează. Ei se influenteaza reciproc si se conving sau nu unii pe altii. Dincolo de continutul informational propriu-zis, care poate circula si intre masinile inteligente, comunicarea umana declanseaza si pune in miscare emotii, sentimente, atitudini si convingeri sau credinte.
O bună comunicare presupune dezvoltarea anumitor abilităti personale, printre acestea se pot enumera cu succes ascultarea activă, capacitatea de a sintetiza si de a clarifica.